KESKIAIKAPÄIVÄN VISAVASTAUKSET
Kysymykset
Milloin elettiin keskiaikaa Suomessa?
800-1400 -luku
1100-1500 -luku
1200-1600 -luku
2. Mikä rakennus Haminassa on säilynyt keskiajalta asti?
Marian kirkko
Ortodoksinen kirkko
Johanneksen kirkko
3. Mikä on Jatulintarha?
Labyrintti
Jättiläisen jalanjälki
Mandala
4. Mitä ei syöty keskiajalla?
lanttu
peruna
kaali
5. Mitä kasvia tilalliset joutuivat keskiajalla kasvattamaan sakkojen uhalla?
Pellava
Nokkonen
Humala
6. Mitä tarkoittaa heraldiikka?
Sanansaattaja
Vaakunatiede
Uutisointi
7. Mistä tavallisen kansan rakennukset oli yleisesti rakennettu?
Tiilistä
Kivistä
Puusta
8. Mikä on Suomen vanhin kaupunki?
Turku
Rauma
Viipuri
9. Mihin sanaan ritari perustuu?
ratsastaja
sotilas
herrasmies
10. Millainen oli tyypillinen keskiaikainen yhteiskunta?
Parlamentaarinen demokratia
Feodaalinen järjestelmä
Proletariaatin diktatuuri
Vastaukset
B. 1100-1500 -luvut
A. Marian kirkko / Vehkalahden kirkko. Tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa, mutta ensimmäinen merkintä on vuodelta 1396.
lisätietoa https://haminanseurakunta.fi/marian-kirkko/
A. Jatulintarha on kivistä kehämuotoon rakennettu sokkelo- tai labyrinttilatomus, joita esiintyy varsinkin pohjoismaissa. Jatuli tarkoittaa Suomessa muinoin asunutta myyttistä jättiläiskansaa. Jatulintarhojen tarkoituksesta on esitetty useita erilaisia tulkintoja.
lisätietoa http://akp.nba.fi/wiki;jatulintarha
B. Peruna on tullut Suomeen vasta keskiajan jälkeen. Se saapui valloittajien mukana Etelä-Amerikasta Eurooppaan 1500-luvulla ja Suomessa ensimmäiset merkinnät ovat vasta 1700-luvulta.
C. Humala oli arvostettu oluen mauste, joka paransi juoman säilyvyyttä. Keskiajalla oluen kulutus lisääntyi. Palkollisten päiväpalkkaankin kuului kolmisen litraa olutta. Tällaista humalan tuotantoa ei Suomessa ollut ja sitä jouduttiin ostamaan ulkomailta. Niin myös valtiovalta alkoi kiinnittää huomiota epäkohtaan ja aloitti vuosisataisen edistystyön kotimaisen humalaviljelyn edistämiseksi. Kuninkaan uudistetussa maalaissa 1442 annettiin ankarat määräykset humalan kasvattamisesta.
lisätietoa http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/kansanperinne/humala.html
B. Heraldiikka eli vaakunaoppi on oppi vaakunoista ja lipuista.
lisätietoa https://www.heraldica.fi/fi/
C. Hirsitalot olivat Suomessa keskiajalla tyypillisin rakennus. Vain julkiset rakennukset kuten kirkot tehtiin kivestä. lisätietoa http://mullanalta.blogspot.com/2020/01/miten-keskiajan-suomalainen-asui.html
A. Turku mainitaan ensimmäisen kerran jo 1154. lisätietoa https://www.turku.fi/ensimmaisena-turussa
A. Nimensä mukaisesti ritari on ratsastaja, ruotsiksi ”riddare” tai saksaksi ”Ritter”. Tällaiseksi ratsusotilaaksi pääsi joko syntymällä oikeaan sukuun tai osoittamalla urheutta taistelussa. lisätietoa https://turunaika.fi/jutut/ritareiden-suomi/
B. Feodalismi tai feodaalinen järjestelmä. Suomeksi läännityslaitos. Feodalismin perusidea oli lääninherran suojelu ja ylläpito vastapalkkiona vasallin verosuorituksesta. Lääninherran ylläpitovelvollisuus ilmeni useimmiten niin, että lääninherra antoi vasallilleen läänityksen. Läänitys oli maa-alue tai siihen liittyvä tulo tai oikeus, joka annettiin jollekulle palkkiona ansioista tai palvelusta. Läänityksiä käytettiin esimerkiksi ritarien palkan korvikkeena sekä liittolaisten palkitsemistapana.
Kommentit
Lähetä kommentti